Adak kurbanı, bir durumun olması veya yenidoğan çocuk için adanan ve gerçekleşince de kesilen kurbandır. Peki, Adakık kurbanı nedir, dindeki hükmü nedir? Adak kurbanını kimler yiyemez? Adak ne zaman kesilmelidir? Adak kurbanın şartları nelerdir ?
Adak kurbanı Arapça’da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, “bir kişinin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması”nı anlamını taşır.
Diğer bir deyişle “kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah Teâla’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılması”dır. Kur’an-ı Kerim’de, verilen sözde durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması, Allah’a verilen sözün tutulması emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir.
Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılır. Hadislerde de Hz. Peygamber (s.a.s.), Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah’a isyan veya mâsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir. Dolayısıyla adağın yerine getirilmesi Kitap, Sünnet, icma ve akıl deliliyle sabittir.
Adak Kurban Şartları Nelerdir ?
- Adanan şeyin cinsinden bir farz veya vacip ibadetin bulunması gerekir. Örneğin namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu alan adaklar içindir. Hasta ziyareti veya mevlid okutma gibi durumlar adak ile alakası olmaz.
- Türbelerde mum yakma, horoz kesme, bez bağlama, şeker ve helva dağıtma gibi halk arasında görülen adak âdetlerinin İslam’da yeri yoktur. Bu tip ibaret şekilleri musevilikten dolayı yanlış anlaşılmaktadır.
- Adanan mesele, adayan kişinin yapması gereken farz veya vacip bir ibadet olmamalıdır. Kılmakla mükellef olduğu namaz, tutmakla mükellef olduğu Ramazan orucu gibi durumlar adak olmaz.